90 min.
Średnie

Jogurtowe bułeczki z karmelizowanymi jabłkami

Składniki:

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • jajko
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jogurt, cukier, drożdże, cynamon oraz szczyptę soli. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 min., aż stanie się elastyczne. Formujemy z niego kulę i trzymamy pod przykryciem 1 godz.

W międzyczasie jabłka ze skórką kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i oprószamy je cynamonem, kardamonem oraz gałką muszkatołową. Podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy miód i czekamy, aż jabłka się nieco skarmelizują.

Krok 2

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę, którą spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.

Na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie i dodajemy skarmelizowane jabłka. Boki ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Całość pieczemy 15-20 min. do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

„Domowe wypieki to pyszności nad pysznościami. Będę chwalić je do ostatniego kęsa i ostatniego okruszka tych wyśmienitych bułeczek.”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły