3 godz.
Średnie

Kaczka pieczona w winie z pomarańczą

Składniki:

 

Kaczka:

  • kaczka ok. 2 kg
  • 2 pomarańcze
  • 1 jabłko Jakość z Natury
  • 150 ml czerwonego wina
  • 150 ml soku pomarańczowego marki Carrefour
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

        

Sos żurawinowy:

  • 4 łyżki żurawiny ze słoika
  • łyżka miodu
  • 50 ml czerwonego wina
  • 50 ml wody
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Kaczkę nasmarować solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka włożyć ćwiartki pomarańczy ze skórką i pokrojone jabłko. Ułożyć w brytfance piersiami do góry. Piec ok. 1 godz. w 180°C, po czym obrócić na drugą stronę i odlać wytopiony tłuszcz. Polewać kaczkę sokiem z pomarańczy i winem. Polewać kaczkę sokiem z pomarańczy i winem.

W rondelku połączyć wodę, żurawinę, miód i wino. Gotować sos kilka minut do zgęstnienia.

Krok 2

Kaczkę piec jeszcze 1 godz., kilkakrotnie polewając wytopionym tłuszczem. Następnie obłożyć ją plasterkami pomarańczy i piec kolejne 30-40 min., aż się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 10 min. Kilka łyżek soku z pieczenia dodać do sosu żurawinowego.

„Oto kaczka godna cesarskiego podniebienia!“

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły