30 min.
Średnie

Karkówka w czosnkowo-wiśniowej marynacie z młodą marchewką

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki konfitury z wiśni Reflets de France (konfitura z czarnych wiśni)
  • pół łyżeczki cynamonu marki Carrefour
  • pół łyżeczki słodkiej papryki marki Carrefour
  • gałązka rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • kilka młodych marchewek
  • oliwa z oliwek Terre d’Italia
  • zielona pietruszka

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Karkówkę myjemy i dokładnie suszymy. Konfiturę łączymy z trzema łyżkami oliwy oliwy, startym czosnkiem, cynamonem, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Mięso nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Przekładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego i pieczemy ją ok. 20 min bez przykrycia. Po tym czasie polewamy karkówkę 200 mln wody i pieczemy pod przykryciem ok. 2 godz.  

Krok 2

Marchewki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Polewamy łyżką oliwy i posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką.

„Za taką karkówkę szefowi mojej kuchni przyznaję medal! Wyśmienita! ”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły