50 min.
Trudne

Karp pieczony ze szpinakiem i serem żółtym pod sosem beszamelowym

Składniki:

  • 2 filety z karpia
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • 200 g szpinaku (lub miksu szpinak-jarmuż)
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sok z cytryny

 

sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • szklanka mleka 
  • szczypta startej gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Na łyżce oliwy podsmażamy paprykę pokrojoną w paseczki oraz cebulę i krążki cukinii. Smażymy przez 5-6 min. Następnie dodajemy passatę i dusimy pod przykryciem 15 min. Na końcu dodajemy posiekane listki bazylii. 

 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie. Na środku układamy farsz, a na górze plasterki sera żółtego. Nakrywamy drugą połową i zaciskamy. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku, aż do zarumienienia. 


„Kto ceni wykwintną kuchnię, ten niech zaopatrzy się w mrożone ciasto francuskie. I sięga po tę tajną broń kulinarną, ilekroć domownicy zapragną czegoś specjalnego.” Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły