40 min.
Łatwe

Karp w sosie piernikowym z puree z batatów

Składniki:

  • 3 dzwonka z karpia
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie
  • sól

sos piernikowy:

  • 80 g pierniczków bez lukru i czekolady
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • płatki migdałowe do posypania

purée z batatów:

  • 2 bataty 
  • łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Do garnka wlewamy 1 litr wody. Wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy wywar warzywny przez 1-1.30 min., doprawiając solą do smaku. Pod koniec gotowania wkładamy do wywaru karpia i pozostawiamy na ok. 20 min. Następnie wyciągamy i pozostawiamy pod przykryciem, aby ryba była ciepła. Przygotowujemy sos piernikowy: w osobnym garnku rozpuszczamy miód i masło. Dodajemy drobno posiekane pierniczki oraz dwie szklanki z wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i cynamonem. 

 

Krok 2

Przyrządzamy purée: bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości ok. 15 min. Blendujemy z masłem i gałką muszkatołową na gładkie purée. Przed podaniem polewamy karpia sosem piernikowym i posypujemy płatkami migdałów.  

„Na Święta poleciłem moim kucharzom połączyć polską tradycję kulinarną z odrobiną egzotyki. Efekt jest doskonały w każdym kęsie i gorąco go rekomenduję!”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły