25 min.
Łatwe

Kolorowe jajka faszerowane pastą chrzanową

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • szczypiorek
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • ostra papryka

barwniki spożywcze:

  • 3 krople pomarańczowego 
  • 3 krople fioletowego 
  • 3 krople zielonego
  • 3 krople octu


Naturalne barwniki do jajek (dodane do gotującej się wody):

  • czerwony – sok z buraków lub żurawiny
  • zielony – szpinak lub pokrzywa
  • fiolety – czerwona kapusta, jagody lub borówki
  • żółty – kurkuma lub curry
  • bordowy – łupiny cebuli lub kwiaty hibiskusa
  • pomarańczowy – sok z dyni lub marchewki

 
Dla trwalszego koloru można dodać do roztworu po kropelce octu.

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka i miksujemy je z chrzanem oraz majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek i tymianek drobno siekamy. Dodajemy do pasty chrzanowej.
Każdy barwnik wlewamy do osobnej miseczki. Dodajemy po 200 ml ciepłej wody oraz po kropli octu. Do każdej miseczki wkładamy 4 połówki jajka.  Czekamy chwilę, aż jajka złapią kolor. Wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

 

Krok 2

Powstałą masę chrzanową nakładamy do woreczka. Odcinamy róg i wyciskamy ją do środka jajek. Odstawiamy do lodówki na 20 min. Dekorujemy szczyptą ostrej papryki oraz świeżym tymiankiem.

„Połączcie wiosenne barwy na wielkanocnym stole! Niech te barwione jajka z farszem chrzanowym cieszą oko, a przy tym smakują doskonale!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły