40 min.
Łatwe

Korzenna bagietka z grilla faszerowana kiełbasą podwawelską

Składniki:

  •             korzenna bagietka
  •             2 x kiełbasa podwawelska
  •             łyżeczka masła
  •             ząbek czosnku
  •             szczypta oregano
  •             pół bakłażana
  •             pół papryki
  •             pół cukinii

sos ziołowo-paprykowy

  •            3 łyżki jogurtu naturalnego
  •            pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  •            garść posiekanych  świeżych ziół : oregano/ tymianek
  •             łyżeczka oliwy
  •             sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Kiełbasę oraz bagietkę przykładamy do siebie, wyrównujemy je i odcinamy końce, aby  były równe. Bagietkę przebijamy nożem ( możemy wydrążyć nieco ze środka, aby kiełbasa się zmieściła.) W osobnej miseczce mieszamy masło ze startym czosnkiem oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nim środek bułki. Następnie wkładamy kiełbasę. Bułkę owijamy w folie aluminiową i kładziemy na grillu. Grillujemy ok 30 min, aż kiełbaska w środku będzie upieczona. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć filię spożywczą, aby bułkę nieco zarumienić.

Krok 2

W międzyczasie  warzywa myjemy. Cukinię oraz bakłażana kroimy na plasterki, a paprykę w słupki. Skrapiamy oliwą i opiekamy z każdej strony do zarumienienia.

Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami, słodką papryką oraz łyżeczką oliwy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odkładamy do lodówki.

- Grilluj nie tylko mięso, ale też warzywa i owoce sezonowe. Smakują doskonale i dostarczają cennych składników odżywczych. 
- Przyrządź marynatę na bazie świeżych ziół, np. rozmarynu, oregano, bazylii, mięty, szałwii. Zioła wzbogacą smak mięsa i wpłyną korzystnie na proces trawienia.

 

 

„We Francji bez bagietki żyć się nie da! Ale ta jest wyjątkowa… Korzenny smak i iście cesarskie dodatki to połączenie tak wykwintne, że zasługuje na medal!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły