35 min.
Łatwe

Kotleciki amarantusowe z indyka

Składniki:

kotleciki:

  • 400 g mielonego udka z indyka
  • 3 suszone pomidory
  • 4 łyżki mąki amarantusowej
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki oregano

sałatka:

  • sałata masłowa
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórki gruntowe
  • czerwona cebula
  • 200 ml jogurtu
  • oliwa
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mięso mielimy wraz z suszonymi pomidorami. Przekładamy do miski, dodajemy łyżkę oliwy, zimna wodę, mąkę z amarantusa, słodką i ostrą paprykę, oregano, kurkumę oraz kolendrę. Całość mieszamy i formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Smażymy kotleciki na złoty kolor. 

 

Krok 2

Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, kawałki ogórka oraz drobno posiekaną cebulkę. Polewamy łyżką oliwy i doprawiamy pieprzem. 

Kotleciki podajemy z jogurtem greckim oraz sałatką.

„Cieplejsze dni zachęcają do spożywania dań lekkostrawnych, dlatego ze wszech miar polecaną potrawą będą kotleciki indycze z dużą sałatką. Kto się jeszcze nie przekonał, do kuchni marsz.”
Napoleon.

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły