20 min.
Łatwe

Krem z pieczonej papryki z nutą pomarańczy

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 pomarańcza
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 2 cm papryczki chili
  • pieprz

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Papryki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 35 min. W połowie czasu pieczenia przewracamy paprykę na drugą stronę. Wyjmujemy ją, kiedy skórka zacznie przypiekać się na czarno. Przekładamy paprykę na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 30 min. Następnie zdejmujemy skórkę.

Krok 2

Pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekane chili. Smażymy kilka minut, dodając po chwili paprykę. Całość zalewamy bulionem i sokiem z pomarańczy. Doprawiamy pieprzem oraz łyżką skórki startej z pomarańczy. Gotujemy i blendujemy na gładki krem.   

„Słodycz pieczonej papryki, ostry posmak chili i aromat pomarańczy – niech połączą się w tej lekkiej, doskonałej zupie! Polecam na cesarski obiad lub kolację.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły