40 min.
Średnie

Kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g ryżu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka startej skórki z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • łyżka miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki konfitury z pomarańczy
  • pieprz
  • pół papryczki chili
  • kolendra
  • sok z połowy limonki

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i doprawiamy solą. W rondelku łączymy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, miód, kurkumę, imbir, ostrą i słodka paprykę, sos sojowy, starty czosnek, konfiturę z pomarańczy. Gotujemy 6-7 min., aż sos się nieco zredukuje. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aż sos zgęstnieje. Polewamy nim pierś z kurczaka, umieszczoną w naczyniu żaroodpornym i marynujemy 1-2 godz. 

 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Kurczaka w marynacie pieczemy przez 20 min., od czasu do czasu polewając płynem. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka podajemy z ryżem i oblewamy sosem z pieczenia. Przed podaniem dekorujemy plasterkami chili i listkami kolendry oraz skrapiamy sokiem z limonki.

„Ogłaszam moją taktykę na jesień: porządnie się rozgrzać! Najlepiej znakomitym kurczakiem pieczonym z imbirem. Po takiej rozgrzewce można już stawić czoła jesiennym chłodom!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły