20 min.
Łatwe

Kuskus z nektarynkami i płatkami migdałów

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus lub jaglanej
  • 3 nektarynki
  • 2 łyżki płatków migdałów Carrefour
  • garść jeżyn
  • listki świeżej melisy
  • łyżka oliwy Terre d’Italia
  • łyżeczka cynamonu Carrefour
  • łyżka miodu Carrefour

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Kuskus (lub kaszę jaglaną) podprażamy na suchej patelni i zalewamy 150 ml wody. Gotujemy 12 min. z odrobiną soli. Po zdjęciu z ognia trzymamy 5 min. pod przykryciem.
Nektarynki kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry. Na patelni podgrzewamy łyżkę miodu, smażymy nektarynki do lekkiego zarumienienia. Pod koniec posypujemy łyżeczką cynamonu. 

 

Krok 2

Na drugiej patelni podprażamy płatki migdałów przez 3 min., aż nabiorą brązowej barwy. 
Na talerz wykładamy kuskus (lub kaszę jaglaną). Dodajemy skarmelizowane nektarynki. Całość posypujemy płatkami migdałów, jeżynami i listkami świeżej melisy. Skrapiamy łyżką oliwy.  

„Latem zarządzam wymarsz z kuchni na świeże powietrze. Dlatego rządzić mają dania proste w przygotowaniu – takie jak to!”
Napoleon 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły