40 min.
Łatwe

Lekka pizza na spodzie z brokuła

Składniki:

  • brokuły
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • jajko
  • rozmaryn
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • garść ziaren kukurydzy
  • mała czerwona cebula
  • pół kulki mozzarelli
  • 3-4 pieczarki​

sos:

  • ćwierć białej cebuli
  • 1/4 puszki passaty pomidorowej
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta bazylii
  • sól
  • łyżka oliwy
  • świeża bazylia
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Do rondelka wlewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Następnie wlewamy passatę i gotujemy na niewielkim ogniu. Doprawiamy bazylią, rozmarynem, sola i pieprzem. Gdy sos stanie się gesty, odstawiamy na bok.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Różyczki brokułów gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 4-5 min. Następnie odcedzamy i blendujemy (nie na gładką masę, zostawiamy wyczuwalne cząstki) Dodajemy mąkę owsianą oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem. Formujemy placek na pizzę i przekładamy go na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia. Pieczemy spód pizzy ok. 10 min, do zarumienienia.

Krok 2

Po wyjęciu z piekarnika smarujemy sosem pomidorowym, następnie kładziemy pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Całość posypujemy kukurydzą oraz startym serem mozzarella. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 min. Podajemy na ciepło, posypane listkami świeżej bazylii.

„Mówią: jedz więcej zielonego i mają rację. Jednak pamiętaj: nawet ciasto do pizzy może spełniać ten warunek, szczególnie jeśli jest przygotowane z brokułów. Próbowałem – wyborne! Polecam." Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły