25 min.
Łatwe

Lekka sałatka ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • garść sałat
  • garść świeżego szpinaku
  • kilka listków mięty
  • łodyga selera naciowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżka czarnego sezamu

sos:

  • sok z połowy limonki
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 3 cm posiekanego chili
  • ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • kilka listków mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Do naczynia ścieramy czosnek oraz imbir. Dodajemy sok z limonki, cukier, chili oraz listki mięty. Zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Pierś z kurczaka myjemy i oprószamy solą oraz pieprzem.  Skrapiamy sokiem z cytryny i grillujemy na patelni grillowej ok 3-4 min z każdej strony. Plastry ananasa posypujemy cukrem i grillujemy do zarumienienia z każdej strony.

Krok 2

Do naczynia z sosem wkładamy umyte liście szpinaku oraz sałatę. Całość obtaczamy. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki seler naciowy. Następnie pokrojony na kawałku ugrillowany ananas oraz pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Doprawiamy na koniec świeżo zmielonym pieprzem oraz posypujemy ziarenkami czarnego sezamu.

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły