60 min.
Łatwe

Lekki gulasz z dynią i szynką wieprzową podany z dzikim ryżem

Składniki:

 

  • 250 g szynki wieprzowej
  • batat lub 150 g dyni
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • szczypta chili
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka kuminu
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • natka pietruszki
  • olej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g dzikiego ryżu
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mięso kroimy w kosteczkę  i przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i łyżkę oleju. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 h.

Następnie obsmażamy mięso na patelni cały czas mieszając. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni smażymy posiekany czosnek i cebulę pokrojona w piórka. Doprawiamy kuminem, cynamonem, kolendrą, chili i przekładamy całość do garnka. Zalewamy szklanka wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 30 min. W połowie gotowania dodajemy pokrojony w kostkę batat lub dynię.  I gotujemy dalej. Następnie dokładamy ciecierzycę , koncentrat pomidorowy oraz szczyptę cukru. Dusimy całość kolejne 10 min.

Krok 2

W międzyczasie ryz gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu.

Całość  posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem.

„Swojska szynka wieprzowa, tropikalne bataty, dziki ryż oraz wschodnie przyprawy gwarantują efekt znakomity i wielce zaskakujący. Polecam!”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły