1,5 godz.
Średnie

Lekki sernik mandarynkowy

Składniki:

spód:

  • szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu 
  • 40 g masła
  • 80 ml wody

masa serowa:

  • 600 g twarogu
  • 150 g cukru
  • 100 g gęstego jogurtu
  • skórka starta z 3 mandarynek
  • sok z 5 mandarynek
  • 3 jajka
  • budyń waniliowy

polewa:

  • 3 żółtka
  • sok wyciśnięty z 5 mandarynek
  • łyżka skórki otartej z mandarynki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g masła
  • pół łyżeczki żelatyny
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. W rondelku łączymy płatki owsiane, masło, miód, cynamon i wodę. Lekko podgotowujemy i studzimy. Masą wykładamy spód tortownicy o wymiarach 22 cm. Pieczemy przez 10 min. i odstawiamy. W misce mieszamy twaróg, cukier, jogurt, skórkę i sok z mandarynek, jajka oraz budyń. Miksujemy na gładki krem. Przelewamy go na gotowy spód i wkładamy do piekarnika na ok. 60 min. Następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia. 

Krok 2

W rondelku zagotowujemy na małym ogniu żółtka, cukier, skórkę i sok z mandarynki. Do masy dodajemy zimne masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę rozrabiamy w łyżce wody i przelewamy do masy. Mieszamy, aż zgęstnieje. Mandarynkową masą polewamy sernik i wkładamy do lodówki do wystudzenia, najlepiej na noc. Dekorujemy cząstkami mandarynek. 

„Do tego sernika należy podejść strategicznie. Zacząć od spodu, potem zadbać o masę, a całość zwieńczyć polewą. Voilà, oto sernik doskonały!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły