20 min.
Łatwe

Lekkie Crumble z rabarbarem i lodami waniliowymi

Składniki:

kruszonka:

  • 100 g zimnego masła Jakość z Natury Carrefour
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g cukru trzcinowego marki Carrefour
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • łyżeczka cynamonu marki Carrefour

 

  • 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego marki Carrefour
  • łyżka masła Jakość z Natury Carrefour
  • lody waniliowe
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Pokrojony na centymetrowe kawałki rabarbar wrzucamy do garnka z masłem i cukrem.  Całość dusimy na niewielkim ogniu ok 5-7 min. Następnie przekładamy do żaroodpornej brytfanki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. 

Krok 2

W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami owsianymi (możemy je uprzednio zmiksować)  oraz cynamonem. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier. Całość rozcieramy z mąką na kruszonkę. Przesypujemy ją do brytfanki z rabarbarem, tak, aby pokryła lekko podduszone owoce. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30 min. Podajemy z gałką lodów waniliowych

„Warto mieć mocny charakter, lecz w porze deseru można pozwolić sobie na trochę kruchości.”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły