30 min.
Łatwe

Letnie risotto z pomidorami

Składniki:

  •         100 g ryżu arborio
  •         pomidory
  •         cukinia
  •         pół czerwonej papryki
  •         50 g parmezanu
  •         łyżka oliwy z oliwek
  •         2 łyżki masła
  •         50 ml białego wina
  •         250 ml bulionu
  •         pół cebuli
  •         ząbek czosnku
  •         szczypta ostrej papryki
  •         szczypta mielonego kuminu
  •         pół łyżeczki kurkumy
  •         łyżka posiekanej zielonej pietruszki

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy oraz łyżkę masła. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy kilka chwil, następnie wsypujemy ryż, doprawiamy kurkumą, papryką oraz kuminem. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Smażymy całość ok 3 min. Po tym czasie dodajemy wino oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy ok. 2 min. Następnie, partiami, wlewamy bulion, czekając aż poprzednia część odparuje. 

Krok 2

Pod koniec dodajemy połowę porcji parmezanu i mieszamy. Odstawiamy z ognia. Dodajemy łyżkę masła, pozostały parmezan oraz posiekaną pietruszkę. Podajemy ciepłe.  

„Domowe risotto może smakować jak wykwintne danie z włoskiej restauracji. Wystarczy dobra strategia i kilka chwil na jej realizację. Przepis pozostawiam do dyspozycji. Oczywistym jest, że warto spróbować.”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły