35 min.
Łatwe

Łosoś w cytrusach podany z frytkami z batatów

Składniki:

  • 3 dzwonka z łososia
  • pomarańcza
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka soli morskiej
  • duży batat
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Po 10 min. pieczenia układamy na wierzchu plasterki pomarańczy i posypujemy solą morską. Pieczemy jeszcze przez 10 min. Po wyjęciu dekorujemy świeżym tymiankiem. 

Krok 2

Batata obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą. Pieczemy przez 20 min. i podajemy razem z łososiem.

„Kulinarnej rutynie mówię: nie! Dlatego zarządzam na obiad łososia z nutą pomarańczy, a zamiast tradycyjnych frytek polecam pieczone frytki z batatów. Bezdyskusyjnie pyszne!”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły