30 min.
Łatwe

Łosoś w pistacjach z groszkowym purée

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • garść obranych pistacji
  • skórka starta z połowy limonki
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • pół ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ćwiartka cebuli
  • łyżka zielonej pietruszki

purée z zielonego groszku:

  • 2 ziemniaki
  • 150 g zielonego groszku
  • łyżka masła
  • sól
  • łyżka jogurtu greckiego
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Łososia myjemy, oczyszczamy i odcinamy skórę. Posypujemy solą oraz pieprzem. W blenderze łączymy pistacje, czosnek, parmezan, oliwę, skórkę z limonki, cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i blendujemy na gładką posypkę. Łososia umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokrywamy z wierzchu pistacjową posypką. Pieczemy 15-20 min. 

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy purée z zielonego groszku. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek. Odcedzamy i blendujemy na gładki krem z dodatkiem masła oraz soli. Podajemy jako dodatek do łososia. Możemy udekorować danie jogurtem greckim.

„Jesień w Polsce jest złota, lecz w menu zielonego nie może zabraknąć. Pistacje i zielony groszek – zatwierdzam! Niech jesienią talerze się zielenią! Dla zdrowia!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły