30 min.
Łatwe

Łosoś w winnym sosie z czarnuszką podany na soczewicy

Składniki:

  • filet z łososia 250 g
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka czarnuszki
  • łyżka kaparów
  • 20 g masła
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 g zielonej soczewicy
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • garść rukoli
  • ćwiartki cytryny

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Soczewicę gotujemy przez 20 min. na małym ogniu w 120 ml wody. W międzyczasie dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok z cytryny, łyżkę zielonej pietruszki i dokładnie mieszamy. Filet z łososia myjemy, oprószamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą. Pieczemy na patelni ok. 5 min., następnie przekładamy na drugą stronę. Pod koniec pieczenia posypujemy czarnuszką i dociskamy ją do ryby.

Krok 2

Na drugiej patelni roztapiamy masło i dolewamy wino. Po chwili dorzucamy kapary i smażymy ok. 3 min., cały czas mieszając. 
Na talerz wykładamy soczewicę. Następnie układamy na niej filet z łososia, który polewamy winnym sosem. Całość posypujemy rukolą oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

„Do gotowania należy podchodzić lekko i z fantazją! Wzbogacić sos odrobiną wina, sypnąć przyprawami i elegancko podać danie.” Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły