90 min.
Średnie

Mazurek jaglany kokosowo-migdałowy

Składniki:

 

Ciasto:

  • 220 g mąki jaglanej
  • 110 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • łyżka zimnej wody
  • łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu

 

Masa:

  • 400 g mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml mleka (może być też roślinne)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu

 

Dekoracja:

płatki migdałów, wiórki kokosa, migdały, kakao

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

W misce zagnieść na gładkie ciasto mąkę, cukier, wiórki kokosa i posiekane w kostkę masło – dodając pod koniec  jajko i wodę. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.

Nagrzać piekarnik do 180°C. Do formy włożyć rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 20 min. na złoty kolor.

Krok 2

W rondelku połączyć mleko kokosowe z cukrem i zagotować. Osobno wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlewać powoli do gotującego się mleka, aż będzie przypominać gęsty budyń. Lekko ostudzoną masę wylać na spód mazurka i udekorować.

 

„Oto mazurek, który łączy tradycyjną formę z nowoczesnym nadzieniem.”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły