30 min.
Średnie

Meksykańskie kaszotto z kurczakiem

Składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 pomidory
  • pół cebuli
  • 1/4 papryczki chili
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 100 g czerwonej fasoli
  • szczypta oregano
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • ćwierć awokado
  • łyżka posiekanej cebulki dymki
  • łyżka startego żółtego sera
  • kolendra
  • łyżka śmietany
  • sok z limonki

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i papryczkę chili. Podsmażamy kilka chwil do zarumienienia. Następnie dorzucamy kaszę pęczak i smażymy mieszając przez 1-2 min. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną oraz słodką papryką, suszonym oregano.  Smażymy do zarumienienia przez 5 min. 

Krok 2

Do garnka wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, kukurydzę i fasolę. Gotujemy bez przykrycia kolejne 10 min., aż sos zgęstnieje. Kaszotto podajemy z plasterkami awokado.  Posypujemy kolendrą, cebulą dymką, startym serem i dekorujemy łyżką śmietany. Całość skrapiamy sokiem z limonki.
  
„Niech w kuchni zapanuje Meksyk! Kiedy w jednym garnku połączą się pomidory z kukurydzą, fasolą, papryką i przyprawami, to z tego zamieszania musi wyjść coś pysznego!”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły