25 min.
Średnie

Naleśniki z kremem mascarpone i dżemem truskawkowym

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru trzcinowego
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy jajka, mleko, wodę, sól oraz roztopione masło. Miksujemy całość na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.

Krok 2

Śmietanę z cukrem ubijamy na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone oraz sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Naleśniki smarujemy kremem mascarpone, dodajemy dżem truskawkowy i posypujemy startą gorzką czekoladą.

„We Francji nazywamy je crepes i przyrządzamy na wiele różnych sposobów. Każdy jest doskonały! Dzieci wiedzą to najlepiej!”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły