20 min.
Łatwe

Omlet biszkoptowy z jabłkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mleka
  • łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła

na smażone jabłka:

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Jabłka tniemy na ćwiartki i drylujemy gniazdka. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżeczkę masła, dodajemy miód oraz jabłka. Smażymy jabłka przez kilka minut, aż zmiękną z obu stron. Pod koniec smażenia posypujemy cynamonem. Gotowe jabłka odstawiamy na bok.  

Krok 2

Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do białkowej masy dodajemy mąkę, żółtka, cukier oraz mleko. Delikatnie mieszamy. Masło rozpuszczamy na żeliwnej patelni i wlewamy na nią masę. Na wierzchu układamy usmażone jabłka. Pieczemy w piekarniku przez 10-12 min.

„Francuski klasyk śniadaniowy w połączeniu z jabłkami – najlepiej z polskich sadów, gdyż to najpyszniejsze z pysznych jabłek”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły