10 min.
Łatwe

Omlet ze szpinakiem, serem feta i awokado

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g sera feta
  • 50 g świeżego szpinaku
  • pół awokado
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • ćwierć cebulki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta soli i pieprzu 
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Szpinak myjemy i siekamy na drobniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy łyżeczkę masła. Dodajemy starty czosnek oraz szpinak i dusimy kilka minut, aż zrobi się miękki. Odkładamy go na osobny talerz. 

Krok 2

Jajka roztrzepujemy widelcem z dodatkiem mleka oraz szczyptą soli i pieprzu. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła i smażymy jajka przez 2 min pod przykryciem. Układamy na wierzchu szpinak, pokrojoną w kostkę fetę, awokado i listki bazylii. Zostawiamy pod przykryciem na 2-3 min. Możemy przełożyć na pół, aby masa szybciej się ścięła.  

„Klasyka francuskiej kuchni dla małych koneserów – oto omlet na śniadanie ! Wzbogaćcie go zdrowymi dodatkami i przygotujcie dzieci do szkolnej wyprawy.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły