30 min.
Średnie

Orientalna zupa z łososiem

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 80 g makaronu gryczanego lub ryżowego
  • 200 g filetu z łososia
  • 100 g pieczarek
  • garść szpinaku
  • cebula dymka
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 3-4 plasterki papryczki chili
  • sok z ćwiartki limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • kolendra
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka sezamu

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy. W dużym garnku zagotowujemy bulion z dodatkiem łyżki sosu sojowego, pokrojonego na plasterki imbiru, chili oraz pieprzu. Łososia myjemy, obieramy ze skóry  i kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z limonki, po czym odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania. 

Krok 2

Umyte pieczarki kroimy na plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy przez 2-3 min. z każdej strony. Do gotującego się bulionu wkładamy łososia i trzymamy pod przykryciem przez 3-4 min. Następnie dodajemy usmażone pieczarki oraz listki szpinaku. Po kilku chwilach dodajemy posiekaną cebulę dymkę. Gotujemy 2 min. Podajemy z ugotowanym makaronem, świeżą kolendrą i sezamem.


„Zarządzam wyprawę na Wschód – po kulinarne inspiracje! Z orientalnych krain przywieźcie zapasy limonki, chilli, sezamu i kolendry, a potem przyrządźcie z nich aromatyczną zupę!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły