60 min.
Łatwe

Orientalne gołąbki z wieprzowiną

Składniki:

  • 5 liści kapusty czerwonej
  • 250 g mielonej szynki wieprzowej
  • 50 g ryżu
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • cebula dymka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka oleju
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kolendry
  • pieprz
  • szczypta soli i cukru
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki prażonego sezamu

sos:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • garść świeżej mięty
  • sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Liście  kapusty odrywamy od główki i blanszujemy wrząca wodą ok 5 min następnie przekładamy do naczynia z zimna wodą. Odcedzamy i odcinamy zgrubiałą część.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Po chwili dodajemy mielona wieprzowinę i  smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy jest jeszcze ciepły dodajemy łyżkę octu ryżowego, szczyptę soli oraz cukru.

Krok 2

Do wieprzowiny dodajemy ryż, posiekaną dymkę, cynamon, pieprz, świeżo starty imbir, sos sojowy  i całość mieszamy. Na każdym liściu układamy porcję mięsa i zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy gorącym bulionem. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem ok. 25 min. Przed podaniem posypujemy sezamem.  

Do jogurtu dodajemy posiekaną miętę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos podajemy z gołąbkami.

„Gołąbki z nutą Orientu – któż by pomyślał? Jednak utalentowany kucharz potrafi łączyć różnorodne smaki w zachwycającą całość!”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły