60 min.
Łatwe

Orkiszowe ciasto truskawkowe z owsianą kruszonką

Składniki:

  • 180 g mąki orkiszowej
  • 80 g masła
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka 

kruszonka

  • 100 g płatków owsianych
  • 40 g masła
  • łyżka syropu z agawy
  • łyżka wiórek kokosa
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz pokrojone drobno masło. Następnie dodajemy żółtko, syrop z agawy  oraz jogurt naturalny. Całość zagniatamy i odstawiamy na ok 30 min do lodówki.

Płatki owsiane blendujemy na drobniejsze kawałki. Dodajemy posiekane masło, syrop z agawy oraz wiórki kokosa. Całość rozcieramy, aż powstanie kruszonka i wstawiamy do lodówki.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy na nią ciasto. Podpiekamy je w piekarniku ok 15 min. Następnie wyciągamy, układamy na wierzchu pokrojone truskawki. Ciasto posypujemy powstałą kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok 35 min.
             
„Jeśli lubicie zwieńczyć  posiłek pysznym ciastem, z lekka niekonwencjonalnym, to proszę. Mój mistrz cukiernictwa potrafi, bez użycia cukru, wypichcić taki przepis, że słodko się robi na duszy! Przykład: orkiszowe ciasto truskawkowe z owsianą kruszonką.”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły