40 min.
Łatwe

Papryki nadziewane i zapiekane z kaszą jaglaną, kurkami oraz mozzarellą

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 150 g kurek
  • kulka mozzarelli Carrefour
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i zalewamy 250 mln zimnej wody. Gotujemy z odrobiną soli pod przykryciem ok. 15 min. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok na ok. 5 min. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek, cebulkę. Całość podsmażamy kilka minut. Kurki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia kilka chwil. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Całość posypujemy  zieloną pietruszką, doprawiamy pieprzem i solą.  

Krok 2

Papryki myjemy,  ścinamy  górę i wydrążamy gniazdo. Do wy drążonych papryk nakładamy porcję kaszy z kurkami. Papryki przykrywamy odkrojoną częścią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 30 min. Następnie zdejmujemy kapelusz i posypujemy serem mozzarella i wkładamy po raz kolejny do piekarnika na ok. 10 min. 

„Ogłaszam sezon na kurki! Niech grzybiarze ruszają w las, a kucharze niech szykują z tych pysznych grzybów oryginalne dania!”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły