10 min.
Łatwe

Pasta z pieczonego kalafiora na pełnoziarnistych grzankach

Składniki:

  • kalafior
  • kurkuma
  • kumin
  • kolendra
  • chili
  • 5 łyżek oliwy Terre d'Italia
  • uprażone orzeszki piniowe
  • pietruszka
  • pełnoziarnisty chleb

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2 min. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Nacieramy dokładnie przyprawami i polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy 20 min. w temperaturze 200 C, aż kalafior zmięknie. Upieczonego kalafiora blendujemy z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odkładamy powstałą pastę na 30 min. do lodówki. 

Krok 2

Gotową pastą smarujemy kromki pełnoziarnistego pieczywa. Każdą kromkę posypujemy prażonymi orzeszkami pinii oraz posiekaną pietruszką i polewamy oliwą z oliwek.

„Dobry kucharz wie, jak skomponować danie. Delikatność kalafiora zgrywa się perfekcyjnie z nutą orientalnych przypraw. Maestria smaku!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły