60 min.
Łatwe

Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i jajkiem

Składniki:

  •            opakowanie ciasta francuskiego
  •            3 jajka + 1 jajko do posmarowania
  •            2 białe kiełbaski
  •            3 łyżeczki chrzanu
  •            3 łyżeczki musztardy
  •            sól, pieprz    
  •            łyżeczka majeranku

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na ósemki. Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Kiełbaski obieramy z osłonki, kroimy na plasterki. Na stolnicy rozkładamy ciasto francuskie. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na trzy równe części. Każdą z nich smarujemy przez środek łyżeczką musztardy i chrzanu. 

Krok 2


Na każdą część ciasta nakładamy po 4 kawałki jajka oraz kilka plasterków kiełbasy. Zawijamy w rulon i tniemy w poprzek na mniejsze paszteciki. Czynność dwukrotnie powtarzamy. Smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Pieczemy 30 min., aż wierzch się zarumieni.


„Oto spotkanie polskiej tradycji wielkanocnej z francuską sztuką wypieków: pachnące majerankiem chrupiące paszteciki z białą kiełbasą i jajkiem. Smak godny cesarza!” Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły