40 min.
Średnie

Paszteciki z ciasta francuskiego z łopatką, fasolką i serem

Składniki:

  • 250 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 200 g ciasta francuskiego
  • łyżka musztardy
  • 2 jajka
  • garść czerwonej fasolki z puszki
  • 30 żółtego sera
  • 30 g bułki
  • 30 ml mleka
  • 2 łyżki sezamu
  • sól, pieprz

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 min. Miksujemy  ją z mięsem, musztardą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czerwoną fasolkę. 1/3 nadzienia układamy wzdłuż krótszego boku ciasta, posypujemy żółtym serem i zwijamy w rulon. Czynność powtarzamy – z jednego arkuszu ciasta powstaną 3 rulony. Następnie rulony tniemy na kawałki o szerokości 2 - 3 cm. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. 

Krok 2

Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 25 min. 

„Niech rządzi chrupkość, niech tryumfuje lekkość! Nakazuję wprowadzić do kuchni ciasto francuskie, formować je w paszteciki i zachwycać się ich smakiem!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły