30 min.
Średnie

Pavlova - tort bezowy z kremem kawowym, borówkami i malinami

Składniki:

beza:

  • białko z 4 średnich jajek marki Carrefour BIO
  • 200 g cukru drobny kryształ
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

krem kawowy:

  • 230 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki kawy
  • 2 łyżki drobnego cukru

do podania:

  • garść świeżych malin
  • garść świeżych borówek
  • łyżeczka kakao marki Carrefour
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 140C bez termoobiegu. Białka oddzielamy od żółtek. Wkładamy  do miski  i ubijamy mikserem na lekko sztywną pianę. Następnie zaczynamy dodawać cukier po jednej łyżce cały czas miksując. Ubijamy do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na sam koniec dodajemy ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną i dalej  miksujemy. Masa białkowa musi być sztywna. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 17-18 cm. Pianę wykładamy na powstały okrąg i wygładzamy boki. Następnie bezę wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do ok. 120 C i pieczemy ok. 1 godz 15 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do wysuszenia ok. 1 godz.

Krok 2

Kawę wsypujemy do szklanki z dwoma łyżkami gorącej wody, zaparzamy i czekamy, aż wystygnie. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem. Pod koniec dodajemy zaparzoną kawę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 min.

Na ostudzoną bezę wykładamy schłodzony krem, dekorujemy borówkami, malinami oraz posypujemy kakao.

„Klasyka gatunku w mistrzowskim wydaniu. Gratulacje dla moich kucharzy!”
Napoleon

 

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły