90 min.
Średnie

Pieczona szynka wieprzowa w cytrusowej glazurze

Składniki:

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • ząbek czosnku
  • pomarańcza
  • 3 mandarynki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 10 goździków
  • sól, pieprz

do przybrania:

  • kilka mandarynek
  • 3 główki czosnku
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mieszamy olej, miód i sok z mandarynek i pomarańczy. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i starty ząbek czosnku. Powstałą marynatę doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę myjemy i nacinamy w kratkę. W zagłębienia wbijamy goździki, nacieramy marynatą. Odstawiamy szynkę na noc do lodówki. 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Polewamy resztą marynaty i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 60 min. Następnie zdejmujemy folię, a do naczynia wkładamy przepołowione mandarynki i główki czosnku przecięte na pół. Pieczemy jeszcze 20 min. do zarumienienia. 


„Glazurowanie jest to zajęcie bardzo przyjemne, które nie wymaga fachowca. Glazurować może każdy, wykorzystując w tym celu soczyste cytrusy. I gorąco do tego zachęcam!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły