60 min.
Łatwe

Pieczone gruszki z plasterkami schabu, żurawiną i tymiankiem

Składniki:

  •           2 gruszki
  •           3 plastry schabu
  •           6-8 łyżek żurawiny w słoiczku
  •           tymianek
  •          ząbek czosnku
  •          2 cm imbiru
  •          łyżka soku z limonki
  •          3 łyżki sosu sojowego
  •          2 łyżki oleju
  •          sól, pieprz

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Do miseczki wlewamy sos sojowy, olej, sok z limonki , starty na tarce czosnek oraz imbir. Całość mieszamy i doprawiamy sola oraz pieprzem. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na 2 h.  W międzyczasie przepoławiamy gruszki, wydrążamy nasienie i nadziewamy każdą polówkę łyżką żurawiny.  Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy gruszki ok 30 min. 

Krok 2

Na patelni podsmażamy plasterki schaby ok 3-4 min z każdej strony. Następnie układamy ja na pieczonych gruszkach, dekorujemy odrobina żurawiny i pieczemy ok 3-5 min. Podajemy skropione oliwą i przybrane świeżym tymiankiem.

„Moi kucharze nie zasypiają gruszek w popiele, tylko pieką je z żurawiną i podają do soczystego schabu. Efekt jest doskonały!”
Napoleon


         

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły