60 min.
Średnie

Pieczone pierożki z kurczakiem, jarmużem i żółtym serem

Składniki:

  •          250 g mąki orkiszowej
  •          15 g świeżych drożdży
  •          małe jajko
  •          120 ml mleka
  •          szczypta cukru
  •          szczypta soli
  •          łyżka stopionego masła
  •         pierś z kurczaka
  •         150 g jarmużu
  •         60 g startego żółtego sera
  •         jajko
  •          ząbek czosnku
  •         szczypta chili, pieprzu, gałki muszkatołowej
  •         łyżka oliwy
  •         roztrzepane jajko
  •         łyżka sezamu

        

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier, łyżeczkę maki, drożdże i sól. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Wkładamy je do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz.
Kurczaka oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy łyżką oliwy. Grillujemy na patelni 4 min. z każdej strony. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie siekamy na drobne kawałki. 

 

Krok 2

Jarmuż zalewamy ugotowaną wodą i pozostawiamy na sitku na kilka minut. Następnie do osobnej miski wrzucamy posiekanego kurczaka, pokrojony jarmuż, starty żółty ser, posiekany czosnek, jajko oraz przyprawy.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy okręgi o średnicy 8 cm. Nakładamy farsz, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i dokładnie zlepiamy. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 35 min. na złoty kolor. W połowie pieczenia wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Podajemy np. z jogurtem naturalnym lub sosem pomidorowym.


„Moja Józefina to stała bywalczyni salonów. Przynosi stamtąd modne kulinarne inspiracje, takie jak jarmuż. Przyznam, że spróbowałem i efekt jest zaskakująco dobry.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły