30 min.
Średnie

Pierś z kurczaka w borówkowej glazurze

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka Jakość z Natury Carrefour
  • świeże gałązki rozmarynu
  • cebula
  • oliwa z oliwek Terre d’Italia
  • szklanka borówek amerykańskich (lub pół na pół z jagodami)
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka octu balsamicznego Terre d’Italia
  • pół łyżeczki musztardy Carrefour
  • sól, pieprz

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w oliwie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w krążki. Układamy ją na dnie naczynia żaroodpornego, po czym skrapiamy oliwą. Na cebuli układamy piersi z kurczaka i posypujemy świeżymi gałązkami rozmarynu. Wkładamy do piekarnika na 30 min. 

Krok 2

W rondelku podgrzewamy borówki. Dodajemy ocet balsamiczny, syrop klonowy oraz musztardę i doprowadzamy do wrzenia. Możemy doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się zredukuje, odstawiamy go na bok. Pod koniec pieczenia polewamy sosem piersi z kurczaka. Zapiekamy jeszcze 10 min. i podajemy mięso wraz z powstałym sosem.

„Od dziś glazura w kuchni zyskuje nowe znaczenie. I nie ma nic wspólnego z budownictwem, tylko z wyśmienitym smakiem sosu do pieczenia.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły