20 min.
Łatwe

Plastry bakłażana zapiekane z mozzarellą i pomidorami malinowymi

Składniki:

 

  • 6 plastrów bakłażana
  • 6 plastrów pomidora malinowego
  • Mozzarella marki Carrefour
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek marki Carrefour
  • sos pomidorowy Reflette de France
  • sól, pieprz
  • suszone oregano marki Carrefour
  • świeża bazylia

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Bakłażana kroimy na 2 cm krążki. Nacieramy ząbkiem czosnku, posypujemy solą, pieprzem, suszonym oregano i polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy na 10 min do piekarnika. W międzyczasie podgrzewamy sos pomidorowy. Kroimy  pomidora i mozzarellę na plasterki. Na każdy plaster bakłażana nakładamy łyżkę ciepłego sosu, plaster pomidora, plaster mozzarelli. 

Krok 2

Całość posypujemy oregano oraz pieprzem. Możemy skropić odrobiną oliwy. Wkładamy ponownie do piekarnika na 7-8 min aż ser się roztopi. Przed podaniem posypujemy świeżymi listkami bazylii.

„Oto kulinarny sojusz Francji i Włoch! Gdy francuski sos pomidorowy sprzymierzy się z włoskim serem, efekt będzie doskonały.”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły