45 min.
Średnie

Pomidory faszerowane mieloną wołowiną

Składniki:

  •            3-4 duże pomidory
  •            250 g mielonej wołowiny (lub mielony indyk)
  •            3 łyżki passaty lub przecieru pomidorowego
  •           100 g brązowego ryżu
  •           kulka mozzarelli
  •           świeża bazylia
  •           cebula
  •           łyżka oliwy
  •           sól, pieprz
  •           szczypta słodkiej papryki

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Ryż gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu. Na łyżce oliwy podsmażany pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy ok 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz posiekanymi listkami świeżej bazylii. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy.  Następnie dokładamy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Pomidory myjemy, odcinamy „kapelusze” i wydrążamy środek. Wydrążony miąższ dodajemy do mięsnego farszu i wypełniamy puste pomidory. Na wierzchu układamy po plasterku mozzarelli. Zapiekamy pomidory w piekarniku, przez ok. 10 min. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii.

„W kuchni czasem potrzebna jest mała odmiana. Zażyczyłem więc sobie faszerowanych pomidorów. Moi kucharze stanęli na wysokości zadania – danie wprost podbiło moje podniebienie. Dlatego też dziś z radością się nim dzielę i życzę smacznego!” 
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły