45 min.
Łatwe

Pstrąg grillowany w papilotach z młodymi ziemniaczkami i szparagami

Składniki:

  •            pstrąg
  •            3 młode ziemniaczki
  •            marchewka
  •            3 białe szparagi
  •            kilka zielonych oliwek
  •           3 plastry cytryny
  •            gałązka oregano
  •            łyżka oliwy
  •            sól

          marynata:

  •           łyżka oliwy
  •           łyżeczka miodu
  •           starty ząbek czosnku
  •           szczypta tymianku
  •           łyżka soku z cytryny
  •           sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Składniki marynaty mieszamy w naczyniu. Pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą. Nacieramy środek marynat i odstawiamy do lodówki na 30 min. Ziemniaczki myjemy i kroimy na kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i kroimy na pół. 

Krok 2

Do łódeczki zrobionej z papieru do pieczenia wkładamy pokrojone warzywa i oliwki. Na wierzchu układamy pstrąga. Dekorujemy go plastrami cytryny oraz gałązką oregano. Polewamy resztą marynaty i łyżką oliwy. Zawijamy szczelnie łódeczkę. Grillujemy 25-30 min. na średnio rozgrzanym grillu. 

„Sezon na szparagi uważam za otwarty! Połączcie je z pstrągiem, ziemniaczkami i oliwkami, wzbogaćcie smak aromatyczną marynatą z miodem i tymiankiem.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły