60 min.
Łatwe

Pstrąg pieczony z kolorowym pieprzem podany z pieczonymi batatami

Składniki:

  • świeży pstrąg Jakość z Natury Carrefour
  • pieprz marki Carrefour
  • łyżka kolorowego pieprzu
  • batat
  • 2 łyżki masła Jakość z Natury Carrefour
  • oliwa z oliwek marki Carrefour
  • świeży tymianek
  • szczypta suszonego tymianku marki Carrefour
  • ząbek czosnku.
  • 3 plasterki cytryny
  • zielona pietruszka

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Do środka wkładamy kilka plasterków czosnku, plasterki cytryny, świeżą pietruszkę i tymianek. Pstrąga posypujemy kolorowym pieprzem i polewamy łyżką oliwy z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Pieczemy pstrąga ok. 20-25 minut.

Krok 2

W międzyczasie kroimy batata na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Całość polewamy łyżką oliwy i posypujemy szczyptą tymianku. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku. Pstrąga podajemy z pieczonymi batatami.

„Kucharzowi się nie upiecze… będzie musiał nasłuchać się komplementów na temat tego pstrągowego dzieła sztuki!” 

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły