40 min.
Łatwe

Puszyste pączki włoskie z ciasta drożdżowego

Składniki:

  • 270 g maki pszennej
  • jajko
  • 100 g puree ziemniaczanego
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • duże jajko
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cytrynówki lub wódki
  • cukier do posypania
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, aby powstał zaczyn. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. W międzyczasie gotujemy ziemniaka do miękkości i blendujemy go na pure.

Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy cukier, pure ziemniaczane, sól, oraz zaczyn z drożdży. Całość delikatnie mieszamy, następnie dokładamy jajko, roztopione masło oraz alkohol. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.

Krok 2

Następnie przekładamy ciasto na stolnicę. Dzielimy na mniejsze  kawałki i formujemy z nich kulki. W środku każdej kuleczki robimy dziurkę. Zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju ok 2-3 min, aż się zarumienią. Następnie przekładamy na drugą stronę. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem.

„Zarządzam pączki po włosku! Cała tajemnica tkwi w dodatku puree ziemniaczanego. W Tłusty Czwartek zdradzam Wam ten sekret, abyście i Wy cieszyli się wyjątkowym smakiem.”
Napoleon

 

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły