30 min.
Łatwe

Razowy chlebek bananowy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej lub orkiszowej
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich (lub mix bakalii)
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cynamon, sól, sodę, orzechy oraz cukier. Całość mieszamy do połączenia się składników. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy olej, miód oraz jogurt. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy rozgniecione widelcem banany. 

Krok 2

Mokre składniki delikatnie mieszamy z suchymi. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 min. Po wyjęciu studzimy przez 20 min. Podajemy z ulubioną konfiturą. 


„Czy to chlebek czy ciasto? Ależ to nieważne! Liczy się to, że jest pyszny, lekki i sycący - wprost stworzony do szkolnego lunchboxa!”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły