35 min.
Łatwe

Razowy makaron spaghetti z pesto pistacjowym

Składniki:

  •          100 g razowego makaronu​

​​     pesto:

  •           80 g obranych pistacji
  •           pęczek liści bazylii
  •           mały ząbek czosnku
  •           4-5 łyżek oliwy
  •           sól, pieprz
  •          garść rukoli
  •          pół cukinii
  •          garść zielonego groszku
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Przygotowanie spaghetti z pesto rozpoczniemy od ugotowania makaronu al dente w lekko osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. Pistacje podprażamy na suchej patelni. Następnie przesypujemy do malaksera i miksujemy, aż się rozdrobnią. Po chwili dodajemy bazylię, posiekany czosnek, oliwę, sól oraz pieprz i miksujemy, aż powstanie gładkie pesto.  
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię i podsmażamy 2-3 min. do zarumienienia. W osobnym rondelku gotujemy wodę i umieszczamy w nim groszek. Gotujemy 2-3 min, aż będzie miękki, następnie odcedzamy. 

 

Krok 2

Na patelnię wrzucamy pesto oraz makaron wraz z 3 łyżkami wody z gotującego się makaronu. Całość mieszamy, następnie dosypujemy zielony groszek i wykładamy na talerz. Spaghetti z pesto dekorujemy listkami rukoli oraz lekko pokruszonymi pistacjami.

„W ramach nauki włoskiego zarządzam pesto di pistacchi. Do tego spaghetti, oczywiście al dente, oraz zucchini i świeża rucola. Oto zdrowa porcja włoskich inspiracji!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły