45 min.
Łatwe

Roladki schabowe z pieczarkami, serem gorgonzola

Składniki:

  • 5 kotletów ze schabu
  • 100 g pieczarek
  • 80 g sera gorgonzola
  • pół cebuli
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy

 

  • garść rukoli
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • szalotka
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Schab myjemy, osuszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy posiekaną cebulkę następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy do zarumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Gorgonzole kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekana natkę pietruszki oraz pieczarki. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na każdy kotlet nakładamy po łyżce farszu i zawijamy w rulonik lub kopertę. Spinamy wykałaczką, aby farsz nie wypłynął. Kotleciki obsmażamy na łyżce oliwy do zarumienienia następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego  i pieczemy w piekarniku ok. 25 min.

Krok 2

W międzyczasie rukolę, pomidorki, szalotkę drobno siekamy i wkładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę oliwy oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i doprawiamy sola oraz pieprzem. Podajemy z upieczonymi roladkami.

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły