2,5 godz.
Łatwe

Roladki z łopatki wieprzowej z tymiankiem i purée dyniowym

Składniki:

  • 3 kotlety z łopatki wieprzowej
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 5 suszonych pomidorów
  • skórka starta z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka oleju

na purée:

  • 250 g pieczonej dyni
  • ziemniak
  • mała marchewka 
  • łyżeczka masła

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mięso myjemy, okrywamy folią spożywczą i rozbijamy za pomocą tłuczka. Suszone pomidory, czosnek, skórkę z cytryny, kilka gałązek tymianku oraz oliwę miksujemy na gładka pastę w blenderze. Mięso oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą i pastą z suszonych pomidorów. Zwijamy w rolady i zawiązujemy sznurkiem. Smażymy na oleju do zarumienienia przez 3-4 min z każdej strony. 

Krok 2

Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z zawartością patelni. Podlewamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy pod przykryciem ok. 2 godziny, co jakiś czas podlewając mięso sosem. W międzyczasie gotujemy ziemniaka i marchewkę do miękkości. Upieczoną dynię blendujemy z warzywami i masłem na purée. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z roladkami. 


„W czym tkwi sekret tych wykwintnych roladek? Naturellement, we wnętrzu! W środku kryją się aromaty czosnku, tymianku i suszonych pomidorów.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły