30 min.
Łatwe

Sałatka z dzikiego ryżu z pomelo, kozim serem, zieloną fasolką i orzeszkami pinii

Składniki:

  •           100 g  czarnego lub czerwonego ryżu
  •           ćwierć pomelo
  •           60 g miękkiego koziego sera
  •           garść zielonej fasolki
  •           garść orzeszków pinii
  •           pół czerwonej pomarańczy

          dressing:

  •           2 łyżki oliwy
  •           łyżeczka musztardy
  •           łyżeczka miodu
  •           łyżka soku z cytryny
  •          sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Składniki dressingu mieszamy ze sobą. Fasolkę    gotujemy ok. 3-4 min.  Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni do zarumienienia. Pomelo obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. 

Krok 2

Na talerz wsypujemy ryż. Następnie ugotowaną fasolkę, kawałki sera koziego, cząstki pomelo oraz plasterki pomarańczy. Całość posypujemy podprażonymi orzeszkami pinii i polewamy dressingiem.

„Oto kompozycja smaków z kilku kontynentów! Azjatycki owoc pomelo, orzeszki pinii znad Morza Śródziemnego i dziki ryż z Ameryki Północnej łączą siły w jednej sałatce.”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły