25 min.
Łatwe

Sałatka z grillowaną papryką, kozim serem, rukolą, octem balsamicznym

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 100 g koziego sera
  • garść rukoli
  • 2 łyżki octu balsamicznego Terre d Italia
  • oliwa z oliwek Terre d Italia
  • łyżka musztardy 
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

W małej misce mieszamy musztardę z sokiem z cytryny. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy do połączenia się składników.  Doprawiamy solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10 -15 min. 

Krok 2

Następnie przewracamy na drugą stronę na kolejne 15 min. Wyciągamy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy kilka minut po przykryciem. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w plastry.  Na talerzu układamy umytą rukolę, następnie plastry grillowanej papryki. Całość posypujemy kozim serem, polewamy dressingiem oraz octem balsamicznym.

„Połączcie na talerzu czerwień papryki, biel koziego sera i zieleń rukoli, a otrzymacie sałatkę, która dobrze się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.”
Napoleon 

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły