20 min.
Łatwe

Sałatka z kalafiora i ciecierzycy, podana z sałatą i świeżą miętą

Składniki:

  • pół kalafiora
  • 80 g ciecierzycy Carrefour
  • oliwa Terre d'Italia
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta ostrej papryki
  • garść miksu sałat
  • pół granatu
  • świeża mięta
  • łyżka sosu sojowego Carrefour

Sos:

  • łyżka pasty tahini
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy Carrefour
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Na dzień przed przyrządzeniem sałatki ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy z odrobiną soli przez 40 min.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafior kroimy w drobną kostkę i wykładamy wraz z ugotowaną ciecierzycą na blachę. Całość posypujemy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek oraz sosem sojowym. Pieczemy 25 min., w międzyczasie kilka razy mieszając.

 

Krok 2

Na talerzu układamy mix sałat, dodajemy pieczone warzywa, pestki granatu oraz listki świeżej mięty. Całość skrapiamy sosem tahini. Przygotowujemy sos: do oliwy dodajemy pastę tahini, sok z cytryny i łyżkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i energicznie mieszamy.  Polewamy sosem sałatkę.

„Ogrodnikom nakazuję zająć się różami, zaś kucharzom – różyczkami kalafiora. Niech rozkwitną w sałatce pełnią smaku i aromatu!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły