20 min.
Łatwe

Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i mango

Składniki:

  • 6 łyżek czerwonej komosy ryżowej
  • pół mango
  • pół ogórka zielonego
  • ćwiartka awokado
  • garść miksu sałat lub sałata masłowa
  • łyżka octu jabłkowego Carrefour
  • dwie łyżki oliwy z oliwek Terre d’Italia
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Komosę płuczemy, zalewamy 100 ml wody i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy przez 10 min. Następnie zdejmujemy ją z ognia i trzymamy pod przykryciem 2-3 min. W międzyczasie na talerzu układamy mieszankę sałat, posiekane w paski mango oraz awokado. Dodajemy plasterki ogórka. 

 

Krok 2

Tak ułożone składniki sałatki posypujemy ugotowaną komosą ryżową. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy oliwę z octem jabłkowym oraz miodem. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

„Nazwijcie ją komosą ryżową, quinoa lub ryżem peruwiańskim. Pod każdą nazwą smakuje wyśmienicie i ręczę za to cesarskim słowem.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły